TURAR JOY BINOLARINING O’TMISHI VA BUGUNI - Chorshanbaev Fayzulla Ziyatovich; Melieva Chinngul Otaqulovna kata; Ziyatova Aziza (Innovative: International Multidisciplinary Journal of Applied Technology (2995-486X), 2024)
O‘rta Osiyo ham eng qadimgi odamlar qarorgohini o‘zida saqlab qolganligini fan e’tirof etmoqda. Eramizdan oldingi ikkinchi va birinchi ming yilliklarda bu yerda markazlashgan davlatlar mavjud bo‘lganligi to‘g‘risida bir qator ma’lumot bor. O‘sha davr turarjoy binolari arxitekturasi umuman olganda, ko‘p xususiyatlari bilan to arablar istilosi (eramizning VII asri oxiri va VIII asr boshlari)gacha bo‘lgan uy-joylari arxitekturasi bilan ancha uyg‘unlashgan. Bu o‘xshashlik qurilish materiallarining umumiyligi, xona, daxliz va yordamchi xonalarning shakl jihatidan bir xilligi, yopma va kirish yo‘llari yechimlarining umumiyligidadir.